Wat doet een dermatoloog

Een dermatoloog (huidarts) behandelt mensen met aandoeningen van de huid en de daaraan grenzende slijmvliezen. De dermatologie is een medisch specialisme dat zich in brede zin richt op de diagnostiek en behandeling van huidziekten en van seksueel overdraagbare aandoeningen (tot voor kort geslachtsziekten genoemd). De leer van de seksueel overdraagbare aandoeningen heet venereologie en ons medisch specialisme heet dan ook officieel de dermatovenereologie.

Er zijn in Nederland ongeveer 350 dermatologen. De diversiteit aan huidziekten en huidafwijkingen is zeer groot. Het betreft zowel aangeboren als verworven aandoeningen, goedaardige en kwaadaardige gezwellen, huidinfecties, ontstekingsprocessen, allergische aandoeningen, beschadigingen van de huid door omgevingsfactoren, spataderen aan de benen en de gevolgen daarvan, anale klachten, chronische wonden en cosmetische afwijkingen. Tot de infecties behoren ook de seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA).

De behandeling

De dermatoloog blijft gedurende de gehele behandeling actief bij de patiënt betrokken, omdat hij of zij niet alleen het onderzoek uitvoert, maar ook de behandeling, waaronder steeds meer chirurgische ingrepen en specifiek dermatologische behandelingstechnieken. Hiertoe worden de cryotherapie ( “bevriezingstherapie”), de elektrocoagulatie, de lichttherapie en lasertherapie van de huid gerekend. Dermatologie is vooral een poliklinisch vak. Op de polikliniek heeft de dermatoloog tijdens het spreekuur een groot aantal patiëntencontacten. Sommige vergen veel tijd, andere heel weinig. De dermatoloog kijkt niet alleen naar de huid, maar heeft ook aandacht voor hoe de patiënt ‘in zijn vel zit’ en hoe iemand zijn kwaal beleeft.

Het vóórkomen van huidaandoeningen

Onder de algemene bevolking doen zich veel meer gezondheidsproblemen voor dan er aan de arts worden voorgelegd. Dit geldt ook voor huidaandoeningen. Uit onderzoek blijkt dat huidklachten relatief vaak voorkomen. Bij een onderzoek onder 277 mensen die gedurende 1 maand een dagboek bijhielden gaf 5% aan één of meer dermatologische problemen te hebben gehad.

In de lijst van meest genoemde kwalen kwam eczeem op de negende plaats, na spierpijn, hoofdpijn, verkoudheid, buikpijn en dergelijke. Van de dermatologische klachten werd 16% aan de huisarts voorgelegd. Lang niet elke klacht leidt tot een gevoel van ziek zijn of tot ongerustheid. Zo werd in een ander onderzoek onder 530 volwassenen door 49% opgemerkt dat je met eczeem niet ziek bent, terwijl 12% het een ernstige ziekte vond.

De meest voorkomende klachten

De dermatoloog ziet een groot aantal verschillende aandoeningen. De meest voorkomende zijn:

 • huidkanker
 • zonbeschadigingen
 • moedervlekken, ter controle of ter verwijdering
 • eczeem (seborroisch, constitutioneel, contactallergisch)
 • psoriasis
 • acne en andere ontstekingen in de huid
 • spataderen
 • wratten 
 • infecties van de huid, waaronder ook schimmelinfecties
 • galbulten (netelroos)
 • ouderdomswratten en andere goedaardige huidveranderingen

Hoe gaat de dermatoloog te werk?

De dermatoloog ziet vrijwel alle patiënten op de polikliniek en is meestal bij de behandeling van begin tot eind zelf betrokken. Slechts enkele patiënten worden opgenomen in het ziekenhuis voor behandeling.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Dermatologie
(040) 888 58 80

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving